Krachttraining voor volleyballers en beachvolleyballers

Volleybal is een heerlijke sport, die vraagt om kracht, snelheid en herstelvermogen. Wil jij je volleybalprestaties verbeteren? Dat kan je op verschillende manieren doen. In het veld, met techniek- en tactiektraining en buiten het veld, met de volleybal krachttraining van Verpoorten Vitality.

Voor Bas (de ‘baas’ van Verpoorten Vitality) is er geen leukere sport dan volleybal. Misschien wel omdat het zoveel verschillende dingen van je lichaam vraagt. Je moet snel denken, anticiperen, springen als een sprinkhaan en naar de bal duiken als een tijger. Wil je daar beter in worden? Dan is onze volleybal krachttraining vast iets voor jou.

Is krachttraining voor volleybal niet gewoon krachttraining?

Nee, we geven je sportspecifieke krachttraining. Die krachttraining maken we speciaal voor volleyballers, heel anders dan wanneer je bijvoorbeeld zou trainen voor boksen of crossfit. We werken natuurlijk aan je kracht, maar ook aan je explosiviteit, uithoudingsvermogen en coördinatie, toegespitst op jouw bewegingen in het volleybalveld.

Hoger springen, harder slaan

Here comes the boom! Als je ballen hard binnen wil slaan heb je twee dingen nodig. Slagkracht en sprongkracht. Om die kracht te vergroten gaan we je spieren trainen. Je moet sterker worden. Welke spieren we gaan trainen? Je bovenbenen (jump!), je schouders (boem!) en je core (voor stabiliteit op de grond en in de lucht).

Oefeningen die je volley-kracht vergroten: backsquat, deadlift en bench press.

Langer doorgaan en sneller bewegen

Volleybal is een sport met een heleboel korte sprints. De setter rent snel naar het net, de aanvaller kiest vlug positie en bij de pass moet je snel naar de grond. Voor al die snelle acties moet je vanuit het niets vol in de actiestand. Eigenlijk is een volleybalwedstrijd één grote intervaltraining. Dat vraagt om een speciaal soort conditie, die je bijvoorbeeld ook nodig hebt bij squash, of bij korte sprintafstanden.

HIIT om je conditie te verbeteren

Je volleybalconditie train je het beste met High Intensity Interval training. Dat wordt zweten! Bij dit soort training breng je je hartslag en ademhaling heel snel omhoog. Daarna rust je kort, tot je hartslag weer wat gezakt is, maar niet helemaal. Vervolgens breng je je hartslag opnieuw omhoog. Dit herhalen we tijdens een training met verschillende (lekker uitputtende) oefeningen.

Oefeningen waar jij harder van gaat sprinten: box jump, bal slam en sled drag

Explosiviteit vergroten met plyometrics

Met een betere conditie kan je langer op volle snelheid bewegen. Als je sneller wilt bewegen zal je ook je spieren moeten trainen in plotselinge bewegingen. Explosieve training gaat vooral om het verstoren en corrigeren van bewegingen. Plotseling remmen, bijvoorbeeld, of snel reageren op een bal. Ook dat kan je lichaam leren, met behulp van snelle, meer onvoorspelbare oefeningen.

Die explosieve oefeningen gaan wat meer lijken op wat je in het veld doet. Springen, snel opstaan en met gewichten smijten en meer van dat soort dingen. Voor wat extra onvoorspelbaarheid maak ik ook gebruik van klotsende waterzakken.

Wil jij harder knallen in het volleybalveld?

Maak dan een afspraak voor een gratis proeftraining!

Coördinatie en stabiliteit verbeteren

Nog een belangrijk onderdeel van de krachttraining voor volleyballers is het verbeteren van je coördinatie en stabiliteit. Hiervoor ga je ook wat hulpmiddelen gebruiken. Een Aquabag bijvoorbeeld en een ladder op de vloer. Het gaat erom dat we je gedachten en je bewegingen op één lijn krijgen. Als dat lukt, heb je in het veld meer denkkracht over voor het spel en de tactiek.

Oefeningen die je coördinatie verbeteren: halo met een aquabag, agility ladder drills, aquabag jumps.

Evidence based krachttraining

Jij hebt recht hebt op een goed onderbouwde aanpak. Daarom krijg je van ons krachttraining voor volleybal, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. We gebruiken Bas’ ervaring als volleyballer in de eredivisie en kennis van het Chivo Instituut om effectieve trainingen te geven, waarvan je zeker resultaat gaat zien.

En dan knallen in het veld!

De volley-krachttraining van Verpoorten Vitality sluit aan bij je andere volleybaltrainingen. Daar zorgen wij wel voor. Je zal nog genoeg energie over hebben om te presteren in het veld. Is je trainer ook weer blij ;). Zin om een training te proberen? Schrijf je dan snel in voor een gratis proeftraining of stuur een bericht via WhatsApp naar 06 155 454 96.

Je kunt ook bellen hoor, maar we zijn vaak trainingen aan het geven. Als je een berichtje achter laat, bellen we  je zo snel als mogelijk terug.

krachtraining voor beginners, de voordelen

Krachttraining voor beginners: de voordelen

Krachttraining wordt gelukkig steeds populairder, zeker kijkend…

Spieren opbouwen: hoe vaak moet ik trainen per week?

/
Hoe vaak moet jij trainen om vooruit te gaan? Als je spiermassa…

Trainen met een blessure: 5 tips

Doe je aan krachttraining, of een andere sport? Dan kan het gebeuren…