Volleybal is een heerlijke sport, die vraagt om kracht, snelheid en herstelvermogen. Wil jij je volleybalprestaties verbeteren? Dat kan je op verschillende manieren doen. In het veld, met techniek- en tactiektraining en buiten het veld, met de volleybal krachttraining van Verpoorten Vitality.
Voor Bas (de ‘baas’ van Verpoorten Vitality) is er geen leukere sport dan volleybal. Misschien wel omdat het zoveel verschillende dingen van je lichaam vraagt. Je moet snel denken, anticiperen, springen als een sprinkhaan en naar de bal duiken als een tijger. Wil je daar beter in worden? Dan is onze volleybal krachttraining vast iets voor jou.
Is krachttraining voor volleybal niet gewoon krachttraining?
Nee, we geven je sportspecifieke krachttraining. Die krachttraining maken we speciaal voor volleyballers, heel anders dan wanneer je bijvoorbeeld zou trainen voor boksen of crossfit. We werken natuurlijk aan je kracht, maar ook aan je explosiviteit, uithoudingsvermogen en coördinatie, toegespitst op jouw bewegingen in het volleybalveld.
Hoger springen, harder slaan
Here comes the boom! Als je ballen hard binnen wil slaan heb je twee dingen nodig. Slagkracht en sprongkracht. Om die kracht te vergroten gaan we je spieren trainen. Je moet sterker worden. Welke spieren we gaan trainen? Je bovenbenen (jump!), je schouders (boem!) en je core (voor stabiliteit op de grond en in de lucht).
Oefeningen die je volley-kracht vergroten: backsquat, deadlift en bench press.
Langer doorgaan en sneller bewegen
Volleybal is een sport met een heleboel korte sprints. De setter rent snel naar het net, de aanvaller kiest vlug positie en bij de pass moet je snel naar de grond. Voor al die snelle acties moet je vanuit het niets vol in de actiestand. Eigenlijk is een volleybalwedstrijd één grote intervaltraining. Dat vraagt om een speciaal soort conditie, die je bijvoorbeeld ook nodig hebt bij squash, of bij korte sprintafstanden.
HIIT om je conditie te verbeteren
Je volleybalconditie train je het beste met High Intensity Interval training. Dat wordt zweten! Bij dit soort training breng je je hartslag en ademhaling heel snel omhoog. Daarna rust je kort, tot je hartslag weer wat gezakt is, maar niet helemaal. Vervolgens breng je je hartslag opnieuw omhoog. Dit herhalen we tijdens een training met verschillende (lekker uitputtende) oefeningen.
Oefeningen waar jij harder van gaat sprinten: box jump, bal slam en sled drag
Explosiviteit vergroten met plyometrics
Met een betere conditie kan je langer op volle snelheid bewegen. Als je sneller wilt bewegen zal je ook je spieren moeten trainen in plotselinge bewegingen. Explosieve training gaat vooral om het verstoren en corrigeren van bewegingen. Plotseling remmen, bijvoorbeeld, of snel reageren op een bal. Ook dat kan je lichaam leren, met behulp van snelle, meer onvoorspelbare oefeningen.
Die explosieve oefeningen gaan wat meer lijken op wat je in het veld doet. Springen, snel opstaan en met gewichten smijten en meer van dat soort dingen. Voor wat extra onvoorspelbaarheid maak ik ook gebruik van klotsende waterzakken.